Lontoo

LONTOO

Iso-Britannian pääkaupunki Lontoo on asukasluvultaan kuin pinta-alaltaankin Euroopan unionin suurin kaupunki. Lontoo on muuttunut viimeisten vuosien aikana melko kalliiksi minkä lisäksi punnan ja euron väliset valuuttakurssien muutokset lisäävät Lontoon kalleutta matkakohteena. Kalleudesta huolimatta Lontoo on hintansa arvoinen matkakohde. Lontoon tunnetuimmat nähtävyydet ovat Big Ben-kello, Piccadilly Circus-aukio, Buckinghamin palatsi, Oxford Streetin ostoskatu, Tower Bridge-silta ja London Eye-maailmanpyörä. Kaikki tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat keskustassa ja monet Thames-joen läheisyydessä. Thames joki kiemurtelee kaupungin läpi, ja sen yli kulkee yli 200 siltaa ja sen alittaa 17 tunnelia.

Shoppailijalle Lontoo on unelmakohde. Kaupungissa on lukemattomia ostoskatuja, isoja tavarataloja ja viikoittaisia markkinoita. Lontoon legendaariseen luksustavaratalo Harrodsiin kannattaa tutustua vaikka ei aikoisikaan ostaa mitään. Harrods sijaitsee 87–135 Brompton Roadilla Knightsbridgellä.

Saapuminen Lontooseen

Lontoossa on Heathrow’n, Gatwickin ja Stansteadin lentokenttä. Edullisin tapa päästä Heathrow’n lentokentältä keskustaan on metro. Puolentoista tunnin matkaa maksaa 5 puntaa (n. 5.7 euroa). Puolessa tunnissa keskustaan pääsee Heathrow Connect-junalla, joka liikennöi lentokentän ja Paddingtonin juna-asemien välillä. Matka maksaa 8.5 puntaa eli vajaat 10 euroa. Paddingtonille pääsee myös Heathrow Express-junalla 15 minuutissa, joka maksaa 18 puntaa eli 20.40 euroa. Taksimatka keskustaan maksaa noin 75 puntaa eli 85 euroa.

Gatwickin lentokentältä keskustaan pääsee First Capital Connectionin junalla St. Pancrasin ja London Bridgen asemille. Lippu maksaa noin 10 puntaa. Nopein liikenneväline keskustaan on Gatwick Express-juna, joka liikennöi lentokentän ja Victorian aseman välillä. Junamatka kestää noin puoli tuntia ja maksaa 18 puntaa eli hieman yli 20 euroa.

Stansteadin lentokenttä on etenkin halpalentoyhtiöiden suosima, josta pääsee edullisimmin keskustaan National Expressin bussilla A6. Matka taittuu puolessatoista tunnissa ja maksaa 10 puntaa.

Liikkuminen Lontoossa

Kaupungin ydinkeskustaan tutustuu parhaiten kävellen, mutta alueelta toiselle siirtyminen sujuu nopeimmin julkisilla kulkuvälineillä. Lontoon alueet poikkeavat paljon toisistaan ja välimatkat ovat pitkiä. Tällöin oiva tapa tutustua Lontooseen on käyttää metroa. Lontoon maanalaisen yksitoista linjaa on merkitty eri värein. Metro toimii klo 5-24, mutta ajat vaihtelevat linjasta riippuen. Lippuja voi ostaa metroasemilta, joilta saa myös ilmaisia metro- ja bussikarttoja. Ydinkeskustan alueella on useita bussilinjoja, joista voi katsella maisemia kaksikerroksisesta bussista. Hyvä reitti katsella nähtävyyksiä on esimerkiksi numero 15, joka liikennöi Itä-Lontoon ja keskustan välillä pysähtyen muun muassa Tower of Londonin vieressä. Lontoossa voi liikkua myös helposti perinteisillä mustilla takseilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.