Jalkapallo

Jalkapallo Isossa-Britanniassa

David De Gea on tällä hetkellä paras maalivahti Englannin valioliigassa. Hän on yksi monesta kuuluisasta pelaajasta Isossa-Britanniassa. Tässä on yksi hänen hienoista torjunnoista.

Iso-Britannia tunnetaan jalkapallon synnystä. Se on modernin jalkapallon koti. Jalkapallon alkuaikoina Isossa-Britanniassa kokonaiset kylät pelasivat toisiaan vastaan. Maalit saattoivat olla kilometrejä erillään ja yli 1000 ihmistä pelaisi sitä. Tässä jalkapallotyypissä sai nyrkkeillä vastustajia vastaan ja monia ihmisiä kuoli. Vasta vuonna 1815, oppilaat Etonin kaupungissa keksivät Street Footballin jossa ensimmäistä kertaa mietittiin sääntöjä ja käytettiin maalivahtia. Ensimmäinen jalkapallojoukkue perustettiin William Prestin ja Nathaniel Creswickin avulla Englannissa nimellä Sheffield FC vuonna 1857 ja he kehittivät myös lisää sääntöjä jalkapalloon.

Sitten vuonna 1863, kaikkien joukkueiden johtajat tapasivat Lontoossa, kehittäen FA :n eli Football Association ja eroavan rugbysta. He myös sopivat kansainväliset jalkapallosäännöt. Jalkapalloa kutsuttiin Assoc-nimellä ja sitten Soccer-nimellä. Britit alkoivat heti levittämään jalkapalloa ympäri maailmaa ja he veivät sen myös Brasiliaan skotlantilaisten avulla. Vähän ennen ensimmäistä maailmansotaa, jalkapallo oli todella kuuluisa laji Isossa-britanniassa. Myös naisten jalkapallo kehittyi todella paljon ensimmäisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen. Jalkapallo on kehittynyt isoksi bisnekseksi ja nykyisinkin Englannin valioliiga on maailman rikkain liiga.

Viime vuonna kaikkien valioliigajoukkueiden budjetti oli noin 88-155 miljoonaa, joka on korkein yhteisbudjetti koko euroopassa. Isossa-Britanniassa on noin 15 ammattilaisliigaa, josta tunnetuin on Englannin valioliiga. Valioliiga tunnetaan tasaisuudestaan ja joka kausi on täysin erillainen. Esimerkiksi kaudella 2015-2016 Leicester City, joka on todella pieni joukkue, voitti mestaruuden ja yllätti koko jalkapalloyhteisön. Valioliigaan kuuluu 20 joukkuetta, joista 19 on englantilaisia joukkueita ja yksi on walesilainen joukkue.

Valioliiga kehitettiin vuonna 1992 ja 49 joukkuetta on kisannut tässä liigassa siitä asti. Kausi kestää normaalisti elokuusta toukokuuhun. Kuusi joukkuetta on voittanut valioliigan: Manchester United, Arsenal FC, Manchester City, Leicester City, Chelsea ja Blackburn Rovers. Valioliigasta pääse suoraan mestarien liigan ja eurooppa liigaan. Muut Isobritannialaiset liigat eivät ole yhtä tunnettuja mutta Skotlannista löytyy esimerkiksi Celtic FC ja Aberdeen. Kuusi Isobritannialaista joukkuetta pääsi 2017-2018 mestarien liigaan, joista 5 on englantilaisia ja yksi on skotlantilainen joukkue.

Tässä kuvassa näkyy David Beckham joka on yksi Iso-Britannian jalkapallohistorian parhaista pelaajista.

 

Iso-Britannian jalkapallomaajoukkueisiin kuuluu Walesin, Skotlannin, Pohjois-Irlannin ja Englannin maajoukkueet. Näistä joukkueista menestyksekkäimpi on Englannin maajoukkue, joka on voittanut yhden MM-mestaruuden vuonna 1966 mutta ei yhtäkään Euroa. Englanti pääsee pelaamaan MM-kisoihin Venäjällä ensi vuonna. Englannin kuuluisimpiin pelaajiin kuuluu muun muassa David Beckham, David Seaman, Joe Hart, Wayne Rooney, Michael Owen, Steven Gerrard, Gary Lineker ja Rio Ferdinand. Vaikka Englanti on paras maajoukkue Iso-Britanniassa, Wales pärjäsi todella hyvin Euro 2016 kisoissa. Kansainvälinen olympiakomitea eli IOC on ainoastaan hyväksynyt Iso-Britannian olympiajoukkueen olympialaisiin eikä yksittäisiä maajoukkueita siltä alueelta.

Iso-Britannian olympialaisten jalkapallojoukkue vuonna 2012 Lontoon kisoissa.

 

Lähteet:

“David Beckham.” Pictures.gi, Pictures.gi, www2.pictures.gi.zimbio.com/David+Beckham+England+v+Andorra+FIFA2010+World+ErAw9UUMbn5l.jpg.

“David De Gea Saves Manchester United against Liverpool.” The Sun, The Sun, www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2016/10/nintchdbpict0002754649971.jpg?w=960.

“England National Football Team.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 16 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/England_national_football_team.

FIFA.com. “History of Football – The Origins.” FIFA.com, Fédération Internationale De Football Association, www.fifa.com/about-fifa/who-we-are/the-game/index.html.

HistoryBombs. “History of Football (in One Take) | History Bombs.” YouTube, YouTube, 5 June 2014, www.youtube.com/watch?v=lZ79PmGCowQ.

“Leagues & Cups – Football – BBC Sport.” BBC News, BBC, www.bbc.com/sport/football/leagues-cups.

“Les Budgets De La Premier League En 2017-2018.” Sportune, Sportune, 21 Aug. 2017,www.sportune.fr/sport-business/man-united-chelsea-arsenal-les-budgets-de-la-premier-league-en-2017-2018-165468.

“Premier League.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 15 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Premier_League.

UEFA.com. “UEFA Champions League.” UEFA.com, UEFA, www.uefa.com/uefachampionsleague/#/.

“Wayne Rooney.” Give Me Sport, givemesport.azureedge.net/images/17/03/18/8db429d4b7ca26ec00170b646782a2f0/960.jpg.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *