Auton vuokraus

Yleistä

Iso-Britannia on monipuolinen ja kiehtova paikkakunta, joka tarjoaa vierailijoilleen lukemattomia mahdollisuuksia tutustua maan kulttuuriin, historian kohteisiin ja upeaan luontoon. Maan tiestö on hyväkuntoinen ja ajoneuvo onkin kätevä tapa liikkua Iso-Britanniassa. Autolla liikkuessaan voi vierailla erilaisissa kaupungeissa ja kylistä, tutustua kansallispuistoihin ja nauttia upeasta merimaisemasta.

Auton vastaanotto

Iso-Britanniassa on useita autonvuokrausyrityksiä, joista voi vuokrata auton. Monet kansainväliset autovuokraamot ovat edustettuina, joten vaihtoehtoja löytyy jokaiseen tarpeeseen. Auton vuokraaminen on helppoa ja asiakaspalvelu yleensä ystävällistä ja avuliasta. Vuokra-auton voi noutaa lentokentältä tai kaupungin keskustasta, ja usein auton voi myös palauttaa eri paikkaan kuin mistä sen vuokrasi.

Vuokraus paikat

Iso-Britannian kaupungeissa ja suurimmissa kaupungeissa löytyy useita autovuokrauspaikkoja. Esimerkiksi Lontoossa on runsaasti vuokrauspaikkoja, ja sama pätee Manchesteriin, Birminghamiin ja Glasgow’hun. Yleensä autovuokrauspaikat sijaitsevat keskeisellä paikalla ja ovat hyvin saavutettavissa. Maaseudulla autovuokrauspaikkoja voi olla vähemmän, mutta yleensä niitäkin löytyy ainakin suuremmista kaupungeista läheltä kansallispuistoja tai suosittuja matkailukohteita.

Hintataso

Iso-Britanniassa auton vuokraaminen voi olla kohtuuhintaista, mutta hintataso vaihtelee sesongin ja auton koon mukaan. Yleisesti ottaen hinnat ovat korkeampia kesällä ja loma-aikoina sekä suurissa kaupungeissa. Pienemmät autot ovat yleensä edullisempia vuokrata kuin isommat tai luksusautot. Vuokraan sisältyy yleensä vakuutukset ja rajattomat kilometrit, mutta polttoaine ei kuulu usein hintaan, vaan se maksetaan erikseen.

Iso-Britannia on upea paikkakunta, jolla on paljon tarjottavaa niin kulttuurista, historiallisesta kuin luonnonnähtävyyksienkin puolesta. Auton vuokraaminen antaa vapauden ja mahdollisuuden tutustua maahan omaan tahtiin ja omien mieltymysten mukaan. Autolla liikkuessa voi kokea enemmän ja päästä vierailemaan sellaisissakin paikoissa, joihin julkisilla kulkuvälineillä olisi hankalampi päästä.

Liikenne

Iso-Britannian liikennejärjestelmä on hyvin kehittynyt ja tehokas. Lontoossa suosituin liikkumismuoto on julkinen liikenne, kuten metro, bussit ja junat. Muilla paikkakunnilla taksit ja bussit ovat yleisiä tapoja liikkua. Maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa kannattaa harkita auton vuokraamista, sillä julkista liikennettä voi olla rajoitetusti saatavilla. Liikenne Britanniassa ajetaan vasemmalla puolella tietä, mikä kannattaa ottaa huomioon, jos ajaminen ei ole tuttua.

Miksi vuokrata auto lomalla?

Auton vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto lomamatkalla Iso-Britanniassa. Autolla matkustaessa saat enemmän vapautta ja joustavuutta suunnitella matkareittiäsi. Voit tutustua maan eri paikkoihin omassa tahdissasi ja pysähtyä halutessasi nähtävyyksillä tai maisemapaikoilla. Lisäksi autolla matkustaessa voi viedä mukanaan enemmän matkatavaroita ja ostoksia. Auton vuokraaminen on myös helppo tapa matkustaa maaseudulla tai pienemmissä kaupungeissa, joissa julkista liikennettä ei välttämättä ole tarjolla.

Auton tankkaaminen

Iso-Britanniassa bensiini- ja dieselasemien tiedot vaihtelevat eri alueilla. Moottoriteillä ja tärkeimmissä kaupungeissa on kuitenkin useita jakeluasemia, joissa voi tankata polttoainetta. Tankkausasemat ovat yleensä avoinna pitkään ja osa voi olla jopa 24/7 auki. Suurissa kaupungeissa ja moottoriteiden lähettyvillä voi myös löytyä huoltoasemia, joissa on muita palveluita, kuten ravintoloita ja huoltokorjaamoja. Polttoaineen hinta vaihtelee alueittain ja se voi olla hieman kalliimpaa kaupungeissa verrattuna maaseutuun.

Tietullit

Britanniassa on useita maksullisia teitä, joita kutsutaan tietulliteiksi. Yksi tunnetuimmista tietulliteistä on Lontoon sisääntuloteillä sijaitseva Congestion Charge Zone, jossa tulee maksaa tietullia. Muita tietulliteitä ovat esimerkiksi M6 Tansmissa ja M25 rengastie Lontoossa. On tärkeää ottaa huomioon nämä tietullit ennen matkaa ja varata tarvittava määrä rahaa niiden maksamiseen. Monilla tietulliteillä on automaattinen järjestelmä, joten kannattaa tutustua etukäteen mahdollisiin tietulleihin ja niiden maksuvälineisiin.

Minne mennä vuokra-autolla?

Iso-Britannia tarjoaa lukemattomia upeita kohteita, joihin voi tutustua helposti vuokra-autolla liikkuen. Suositeltavia matkakohteita ovat esimerkiksi Lontoo, Skotlannin ylämaat, Pohjois-Walesin kauniit maisemat ja Ison-Britannian rannikkoalueet. Vuokra-autolla matkustaessa sinulla on mahdollisuus vierailla myös monissa pienemmissä ja vähemmän tunnetuissa kohteissa, joita ei välttämättä saavuta julkisilla kulkuneuvoilla.

Vakuutukset

Ennen vuokra-auton vuokraamista Iso-Britanniassa on tärkeää varmistaa, että sinulla on asianmukaiset vakuutukset. Useimmat vuokra-autovuokraamot tarjoavat perusvakuutuksen, mutta on suositeltavaa hankkia ainakin lisävakuutus omavastuun pienentämiseksi. Tarkista myös vuokra-autovuokraamon ehdot ja säännöt sekä mahdolliset lisämaksut, jotka voivat liittyä vakuutuksiin.

Nopeusrajoitukset

Iso-Britanniassa nopeusrajoitukset vaihtelevat tieverkoston ja ajoneuvon tyypin mukaan. Useimmilla moottoriteillä nopeusrajoitus on 70 mph (noin 113 km/h), ja maanteillä ja taajama-alueilla nopeusrajoitus on yleensä 60 mph (noin 97 km/h) tai alempi. On tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia ja olla valppaana liikenteessä.

Pysäköinti

Iso-Britanniassa on laaja valikoima pysäköintimahdollisuuksia, mukaan lukien maksulliset kadunvarsipysäköintialueet, pysäköintilaitokset ja ilmaiset pysäköintialueet. Kaupungeissa voi olla haastavaa löytää ilmaista pysäköintitilaa lähellä suosittuja nähtävyyksiä, mutta usein maksulliset pysäköintialueet ovat hyvin saatavilla. Muista noudattaa pysäköintisääntöjä ja maksaa pysäköintimaksut aina tarvittaessa.

Auton palautus

Palauta vuokra-autosi ajoissa sovitulla vuokra-autovuokraamon toimipisteellä ja varmista, että palautat auton samassa kunnossa kuin sen sait. Vältä ylimääräisiä vaurioita autossa ja tarkista auton kunto ennen sen palauttamista. Noudata myös vuokra-autovuokraamon ohjeita ja varmista, että palautat auton täydellä tankilla, ellei toisin sovita.