Leeds

Leeds on kaupunki West Yorkshiren kreivikunnassa Pohjois-Englannissa. Kreivikunta sijaitsee leveys-suunnasta katsottuna keskellä ja se kuuluu Leedsin metropolialueeseen, joka käsittää noin 2,3 miljoonaa asukasta, mikä tekee siitä yhden Iso-Britannian suurimman kaupungin. Leedsin miljööstä tekee upean sen läpi virtaava Airejoki.

Leedsin historia alkaa jo varhain, koska se mainitaan jo Englannin vanhimmassa maakirjassa, joka on Domesday book -kirja on vuodelta 1068. Kaupunki oli keskiajalla tärkeä maatalouskaupunki, mutta Tudorien aika mahdollisti sen kehittymisen merkittväksi kauppapaikaksi, mikä vauhditti myös tekstiiliteollisuuden kehitystä siellä.

1800-1900-luvuilla teollistumisen jylhät voimat vaikuttivat Englannissa, mikä kasvatti myös Leedsin asemaa – kaupunki sai uusia kanavia ja teollistuminen eteni. Modernille ajalle tyypillisesti 1900-luvun kuluessa teollisuus laski merkitystään kaupungin elinkeinona, koska suuret tehtaat siirsivät toimintansa halvan työvoiman maihin. Kaupunki ei ole päässyt väestönkasvussa enää huippuvuosiensa lukemiin, joten on helppo ennustaa, että kaupunki säilyttää asemansa keskisuurena kaupunkina Englannin mittakaavassa. Keskiajalla se oli maatalouskaupunki.

Matkailijan on helppo kulkea Leedsiin ja pois sieltä: onhan rautatieverkosto kätevästi Leedsin varrella, jolloin pääset junalla Leedsiin kätevästi Lontooseen, Birminghamiin, Newcastleen ja Edinburghiin. Rautatieasemalla on runsas määrä laitureita: peräti 17, mikä nopeuttaa liikkumista paikasta toiseen.  Autoilijoille on hyvä myös mainita, että se sijaitsee kahden suuren moottoritien, M1:den ja M62:den välillä. Lentokenttä on lähellä Yeadonia, joka on kaupungin luoteisosassa.

Esittävän taiteen ystäville Leeds tarjoaa unohtumattomia hetkiä, koska kaupunki on erään seikan vuoksi ainutlaatuinen Englannissa: siellä on sekä ooppera että baletti. Myös rock- ja indiemusiikkiin erikoistunut Reading & Leeds -festivaali sekä kansainvälinen elokuvafestivaali vetävät puoleensa ihmismassoja läheltä ja kaukaa.Tunnettuja Leedsistä kotoisin olevia yhtyeitä ovat Kaiser Chiefs, Whitesnake ja Soft Cell.

Myös vihreän veran shakin palvojille on tarjolla ottelutapahtumien huumaa: paikallinen Leeds United tarjoaa Englannin toiseksi korkeimman sarjatason, mestaruussarjan otteluita. Tälläisen pienemmän profiilin seuran otteluissa pääsee helpommin käsiksi siihen katsomokulttuuriin, josta englantilainen jalkapallokulttuuri tunnetaan. Ja ei Leeds Unitedilta perinteitä puutu: onhan se saavuttanut mestaruuden modernin jalkapallon kulta-ajalla kautena 1991-1992 -sarja oli tosin silloinen Englannin liiga.

Leeds on kaiken kaikkiaan monipuolinen kohde, vaikkapa suuremman matkan välipäivälle -kyllästyessäsi suurkaupungin meteliin, voit vaihtaa rennompaan, suloiseen keskikokoiseen kaupunkiin. Samalla on todella upeaa, että nähtävyyksistä ei tarvitse tinkiä ja erityisesti esittävän taiteen ystävät saavat kokea upeita elämyksiä Oopperan ja Baletin parissa. Perheen kanssa matkustaminen luonnistuu myös, koska tarvittaessa perheen miehet voivat suunnistaa kohti jalkapallostadionia, ja naiset voivat keskittää täysin siemauksin huomionsa kulttuuriin tarjoamiin unohtumattomiin elämyksiin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.